Mekik Tatlısı Tarifi

Malzemeleri
1 kase buğday nişastası (Hamuru açmak için)
150 gram iri kırılmış Antep fıstığı (İç harç olarak)
 
Hamur için;
2 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 fiske tuz
1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
3,5 su bardağı un
 
Şerbet için;
3,5 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
1 çay kaşığı limon suyu
1 ince dilim limon
 
Üzeri için;
125 gram tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
 
Üzerini süslemek için;
Antep fıstığı
 
Yapılışı:
Şerbeti için tenceremize toz şekeri, suyu, limon suyunu ve limon dilimini ekleyip ocağın altını açalım.Ara ara karıştırarak kaynamaya bırakalım, kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 20 dakika kadar daha kaynatıp ocaktan alarak soğumaya bırakalım.Hamuru için yoğurma kabına yumurtayı, sütü, sıvı yağı, tuzu ve üzüm sirkesini ekleyip karıştıralım.Daha sonra azar azar eleyerek un ekleyip hamuru yoğurmaya başlayalım. Toplamda 3,5 su bardağı un kullandım. Hamurumuzun ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur olması gerekiyor.Hamurun çok iyi yoğrulması gerekiyor. Hamur toparlandıktan sonra tezgaha alarak 5 dakika boyunca yoğuralım.Ardından hamuru 5 eşit bezeye ayıralım. Eğer çok büyük açamam derseniz daha küçük bezelere ayırabilirsiniz.
 
Hazırladığımız bezeleri nişasta serpiştirdiğimiz tepsinin üzerine alalım ve üzerlerini poşetle kapatarak 1 saat kadar dinlenmeye bırakalım.Üzeri için 125 gram tereyağını eritip süzgeçten süzdürerek tepsiye alalım. Üzerine 1 çay bardağı sıvı yağı da ilave edip soğumaya bırakalım.Dinlendirdiğimiz hamuru buğday nişastası kullanarak açabildiğimiz kadar ince bir şekilde açalım. Ne kadar ince olursa o kadar güzel ve çıtır olacaktır.Açtığımız hamuru oklavaya gevşek bir şekilde saralım ve kenarlardan orta kısma doğru büzdürelim. Daha sonra oklavayı açarak yufkayı çıkartalım.Parmaklarımızla hafifçe buruşturarak ortada bir pile oluşturalım. Videoda detaylı bir şekilde görebilirsiniz.
 
Yarım tatlı kaşığı kadar fıstığı 2’şer parmak aralıklarla yufkanın üzerine yerleştirelim. Kenarlardaki hamurla üzerini kapatalım.Kalan boşlukları da parmaklarımızla sıkıştıralım. Daha sonra da boşlukların tam orta kısımlarından keselim. Kenar kısımlarını sıkıştırarak şeklini tamamlayalım.Hazırladığımız tatlıları yağladığımız fırın tepsisine yerleştirelim. Tüm bezeleri bu şekilde tamamlayarak tepsimizi tamamlayalım.Hazırladığımız yağ karışımından tatlılarımızın her yerine fırça ile sürelim. Daha sonra kalan yağı da kaşıkla üzerlerine dökelim.Önceden ısıtılmış 180 derecelik alt üst ayar fırında üzerleri güzelce kızarıncaya kadar pişmeye bırakalım. Benim fırınımda 30 – 35 dakikada pişti.Fırından çıkarınca 5 dakika kadar ilk sıcaklığının çıkmasını bekleyelim ve ardından soğuk şerbeti sıcak tatlının üzerlerine kepçe ile gezdirerek dökelim.3 – 4 saat kadar şerbetini iyice çekmesini bekleyelim. Şerbetini çekip tamamen soğuyuncaya kadar üzerini asla kapatmayalım.

Başa dön tuşu